Ugodneje do cepljenja proti klopnem meningoencefalitisu

02. maj 2022

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu lahko opravite v ambulanti vašega izbranega osebnega zdravnika po predhodnem naročilu.

Učinkovitega zdravila ob okužbi s klopnim meningitisom ni. Zdravljenje je le simptomatsko (zniževanje telesne temperature, sredstva za blaženje bolečine, počitek itd.), pri določenem odstotku ljudi ostanejo po okužbi trajne posledice, redki posamezniki pa tudi umrejo. Zaradi tega je pri klopnem meningoencefalitisu izrednega pomena ustrezna preventiva.

Najučinkovitejša zaščita je preventivno cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu, ki poteka v treh odmerkih: 2. odmerek se da v roku 1-3 mesecev po prvem odmerku, 3. odmerek pa v roku 9-12 mesecev po drugem odmerku. Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu v Sloveniji za večino prebivalstva ni obvezno, vendar se priporoča vsem, še posebno pa ljudem, ki so pogosto v gozdu. Cepljenja ne krije obvezno ali dopolnilno zdravstveno zavarovanje in je v celoti samoplačniško. Cena posamezne doze cepiva je 30 €, kar znese na posameznika 90 €, za 4 člansko družino pa kar 360 €. Občina Medvode izboljšuje dostopnost do cepiva za svoje občane.

Za vse občane Medvod je tretja doza cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu brezplačna!

Zadnje objave

Uporaba zaščitne maske v ZD Medvode NI VEČ OBVEZNA

Spoštovani! Obveščamo vas, da uporaba zaščitne maske v prostorih Zdravstvenega doma Medvode ni več obvezna. Kljub temu vas pozivamo k nošnji mask, še posebej, če ste starejši, z pridruženimi bolezni ali kakorkoli imunsko oslabeli ter imate blage znake respiratorne okužbe. Masko še vedno lahko dobite pri informacijah. V kolikor ste COVID-19 pozitivni ali sumite na okužbo še vedno velja, da NAS POKLIČITE ali POŠLJITE SPOROČILO PREKO SPLETNEGA OBRAZCA. Ne hodite nenajavljeni v zdravstveni dom, razen v primeru življenjske ogroženosti. Naročili vas bomo na bris, spremljali vas bomo po telefonu in če bo potrebno boste prišli na pregled v našo COVID ambulanto.
Preberi več
Baby lying on pink bed 1556706 1024x683

Predavanje: Vse o novorojenčku / majhnem dojenčku

V ZD Medvode za starše novorojenčkov izvajamo spletna srečanja preko ZOOMa na temo celostnega razvoja dojenčka, njegovih potreb in najpogostejših težav, s katerimi se srečujemo v prvih mesecih po rojstvu (kolike, jok, polivanje...). Srečanja vodi pediatrinja dr. Anja Radšel, dr. med. Izvedba srečanj Vse o novorojenčku / majhnem dojenčku: 14.3.2023 ob 11:00 4.4.2023 ob 11:00 25.4.2023 ob 11:00 Za srečanje so potrebne prehodne prijave na el. naslov: narocanje.anja.radsel@zd-medvode.si.
Preberi več

Nadomeščanje pediatrinje mag. Marjete Tomšič Matić

Od 1.2.2023 dalje mag. Marjeta Tomšič Matić, dr. med., spec. ni več zaposlena v našem ZD, z izjemo Alergološke ambulante. Vsi pacienti, ki so registrirani pri njej, bodo do zaposlitve novega pediatra, obravnavani v ambulantah: Cvetke Dragoš Jančar, dr. med., spec. - PONEDELJEK in SREDA popoldanBarbare Weibl, dr. med., spec. - TOREK, ČETRTEK in PETEK dopoldan Spletni obrazec ambulante mag. Marjete Tomšič Matić, dr. med., spec. bo aktiven, dokler ne dobimo nadomestnega pediatra! Novopečeni starši iz Občine Medvode se za prvi sistematski pregled novorojenčka obrnite na zgoraj omenjene pediatre, kjer se boste dogovorili za pregled. Izjave o izbiri osebnega pediatra zaenkrat, do prihoda novega pediatra, ne boste mogli podpisati, boste pa lahko opravili vse preventivne in kurativne preglede.
Preberi več