Navodila glede izolacij in karanten

02. feb. 2022

Spodaj si lahko preberete osnovne informacije glede postopanja ob pozitivnem testu, o karanteni in izolaciji.

Več informacij pa lahko dobite tudi na spletnih straneh https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ in https://www.nijz.si/izolacija.

Navodila ob sumu na covid-19

V primeru težav, sumljivih na covid, opravite hitro testiranje - HAGT (HAT) doma ali na pooblaščeni točki.

Če je izvid negativen, je potrebna domača nega 3 dni (72h). Vsak dan oz. zagotovo po 72 urah se ponovi HAT, če je negativen in ste brez težav, se lahko vrnete na delo/v šolo/v vrtec.

Če je HAT pozitiven, za pridobitev certifikata (ki je veljaven znotraj Slo), opravite HAT na pooblaščeni točki.

Vse kronične bolnike in nosečnice naročimo na PCR.

IZOLACIJA (obolele osebe)

Izolacija traja 10 dni od pojava bolezenskih znakov.

Če znakov ni, se šteje 10 dni od pozitivnega HAT ali PCR testa (prvi dan, ko je bil HAT ali PCR odvzet). Ko izolacija mine, se lahko vrnete na delo, otroci pa v šolo ali vrtec brez obiska pri zdravniku in brez dodatnih testiranj.

V kolikor so znaki bolezni še vedno prisotni, pokličite v svojo ambulanto.

Skrajšanje izolacije

Če se pacient počuti zdrav in je že 2 dni brez težav, se 7. dan opravi HAT pri pooblaščenem izvajalcu (samotestiranje ni dovolj).

Če je HAT negativen, se izolacija skrajša in se lahko 8. dan že vrnete na delo, otrok pa v šolo ali vrtec.

Potrdilo o prebolelosti

Se dvigne v lekarni z zdravstveno kartico, v kolikor nimate dostopa do aplikacije Zvem.

KARANTENA (družinski člani, ki ne zbolijo in ne izpolnjujejo pogojev za karantenske izjeme)

Izjeme za visoko tvegane_stike glede karantene na domu

Vsi, ki ne izpolnjujete pogojev za izjeme, imate karanteno 7 dni od pozitivnega HAT ali PCR pri bolniku.

Nujno varstvo za otroka v karanteni/izolaciji

V primeru, da potrebujete varstvo otroka, lahko koristite nujno varstvo do otrokovega končanega 5. razreda (uredite pri vašem delodajalcu).

Karantenske odločbe za ostale družinske člane

Izpolnite na spletni strani NIJZ.

Zadnje objave

Cepilni dan ZD Medvode

CEPILNI DAN za poživitveni odmerek z novim dvo-valentnim cepivom podjetja Pfizer - 23.9.2022

Preberi več

Obvezna uporaba zaščitne maske v ZD Medvode!

Spoštovani! S 14.7.2022 je ponovno obvezna uporaba kirurške zaščitne maske za vstop v Zdravstveni dom Medvode. V kolikor imate znake respiratorne okužbe (povišana telesna temperatura, kašelj, bolečina v grlu, žrelu), ste COVID-19 pozitivni ali sumite na okužbo NAS POKLIČITE ali POŠLJITE SPOROČILO PREKO SPLETNEGA OBRAZCA. Ne hodite nenajavljeni v zdravstveni dom, razen v primeru življenjske ogroženosti. Naročili vas bomo na bris, spremljali vas bomo po telefonu in če bo potrebno boste prišli na pregled v našo COVID ambulanto.
Preberi več

Cepljenje proti covid-19 in hitro antigensko testiranje (HAGT)

CEPLJENJE PROTI COVID-19 Urnik: vsak TOREK med 17:00 in 19:00 Na cepljenje se NI potrebno naročati! Za vse odmerke bo na voljo cepivo Pfizer! Cepljenja se lahko udeležijo vsi, ki še niso prejeli drugega odmerka cepiva Pfizer in je od prvega odmerka minilo najmanj 3 tedne! Cepljenja se lahko udeležijo tudi vsi, ki želijo prejeti 3. ali 4. odmerek in je minilo od zadnjega odmerka vsaj 3 mesece (cepivo Pfizer in Moderna). Vsi, ki ste bili cepljeni s cepivoma Janssen ali Astrazeneca, lahko 3. odmerek cepiva prejmete po preteku dveh mesecev od drugega odmerka. Na voljo je tudi novo dvo-valentno cepivo Pfizer, ki dodatno ščiti proti COVID različici Omicron:Iz strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) smo bili obveščeni, da trenutno izdaja EU digitalnega potrdila na podlagi cepljenja s cepivom Comirnaty Original/Omicron BA.1 (15/15), še ni mogoča. Kot vse države, tudi Slovenija čaka na odločitev EU komisije glede označevanja. Kot začasno nadomestilo vam lahko izdamo Certifikat o opravljenem cepljenju COVID-19 brez QR kode v slovenskem in angleškem jeziku, pridobljen iz Elektronskega registra cepljenih oseb (eRCO). HITRO ANTIGENSKO TESTIRANJE (HAGT) Lokacija: kontejner pred Zdravstvenim domom MedvodeUrnik: PONEDELJEK - PETEK 07:00 - 09:00Hitri antigenski testi (HAGT) so samoplačniški (7€, prosim pripravite drobiž), z izjemami, ki so krite s proračunom RS: simptomatski pacienti (po predhodnem dogovoru z zdravnikom)z dokazilom o pozitivnem testu pri samotestiranju (ploščica ali fotografija)prekinitev izolacije po 7. dneh (s seboj mora imeti dokazilo o pozitivnem HAGT, bodisi potrdilo bodisi sms z rezultatom) - v kolikor je 7. dan HAGT še vedno pozitiven, je potrebno ostati v izolaciji do desetega dne od potrjenega HAGT. Testiranje 8. in 9. dan se ne izvaja, izjemoma le proti plačilu. Navodila za obiskovalce testiranja: Na odvzem brisa se ni potrebno posebej naročati. S seboj morate imeti kartico zdravstvenega zavarovanja. Čakajoči pri testiranju upoštevajte varnostno razdaljo in obvezno uporabite zaščitno masko. Negativni rezultat testa naj vam ne da občutka lažne varnosti, saj je čez dve uri že lahko pozitiven. Še naprej upoštevajte vsa priporočila.
Preberi več