Navodila glede izolacij in karanten

02. feb. 2022

Spodaj si lahko preberete osnovne informacije glede postopanja ob pozitivnem testu, o karanteni in izolaciji.

Več informacij pa lahko dobite tudi na spletnih straneh https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ in https://www.nijz.si/izolacija.

Navodila ob sumu na covid-19

V primeru težav, sumljivih na covid, opravite hitro testiranje - HAGT (HAT) doma ali na pooblaščeni točki.

Če je izvid negativen, je potrebna domača nega 3 dni (72h). Vsak dan oz. zagotovo po 72 urah se ponovi HAT, če je negativen in ste brez težav, se lahko vrnete na delo/v šolo/v vrtec.

Če je HAT pozitiven, za pridobitev certifikata (ki je veljaven znotraj Slo), opravite HAT na pooblaščeni točki.

Vse kronične bolnike in nosečnice naročimo na PCR.

IZOLACIJA (obolele osebe)

Izolacija traja 10 dni od pojava bolezenskih znakov.

Če znakov ni, se šteje 10 dni od pozitivnega HAT ali PCR testa (prvi dan, ko je bil HAT ali PCR odvzet). Ko izolacija mine, se lahko vrnete na delo, otroci pa v šolo ali vrtec brez obiska pri zdravniku in brez dodatnih testiranj.

V kolikor so znaki bolezni še vedno prisotni, pokličite v svojo ambulanto.

Skrajšanje izolacije

Če se pacient počuti zdrav in je že 2 dni brez težav, se 7. dan opravi HAT pri pooblaščenem izvajalcu (samotestiranje ni dovolj).

Če je HAT negativen, se izolacija skrajša in se lahko 8. dan že vrnete na delo, otrok pa v šolo ali vrtec.

Potrdilo o prebolelosti

Se dvigne v lekarni z zdravstveno kartico, v kolikor nimate dostopa do aplikacije Zvem.

KARANTENA (družinski člani, ki ne zbolijo in ne izpolnjujejo pogojev za karantenske izjeme)

Izjeme za visoko tvegane_stike glede karantene na domu

Vsi, ki ne izpolnjujete pogojev za izjeme, imate karanteno 7 dni od pozitivnega HAT ali PCR pri bolniku.

Nujno varstvo za otroka v karanteni/izolaciji

V primeru, da potrebujete varstvo otroka, lahko koristite nujno varstvo do otrokovega končanega 5. razreda (uredite pri vašem delodajalcu).

Karantenske odločbe za ostale družinske člane

Izpolnite na spletni strani NIJZ.

Zadnje objave

Walking group

Delavnica Ali sem fit?

V ponedeljek, 4.7.2022 ob 18.30 in v ponedeljek 11.7.2022 ob 18.00, bo v zdravstvenem domu potekala delavnica Ali sem fit?. Izvajali bomo 6-minutni test hoje in 2-minutni test stopanja na mestu. Delavnica traja 2 uri. 6- minutni test: je namenjen, starim od 18 do 65 let, ki imajo urejeno kronično bolezen in osebam z normalno ali prekomerno telesno težo 2- minutni test stopanja na mestu: namenjen osebam, starim 65 let in več z urejeno kronično boleznijo in/ali z urejeno kronično boleznijo in so slabše telesno pripravljeni ter osebam s patološko debelostjo z urejeno kronično boleznijo Na delavnici boste prejeli informacije o koristih telesne dejavnosti in vplivu le te na zdravje. Na delavnico se ni potrebno prijaviti. Delavnico bo vodila fizioterapevtka, ki je za dodatne informacije in vprašanja dostopna na: nina.potocnik@zd-medvode.si Na delavnico pridite športno oblečeni in obuti, vsaj eno uro po obroku, s seboj imejte vodo in očala (če jih uporabljate za branje). Vabljeni.
Preberi več

Ukinitev vstopne triaže

Spoštovani! Z dnem 31.5.2022 za vstop v ZD Medvode ni potrebno več nositi kirurške zaščitne maske ter izpolnjevati Vprašalnika o preverjanju zdravstvenega stanja. Z 8.6.2022 prav tako ukinjamo vstopno triažno točko in vas hkrati obveščamo, da se je za obisk pri zdravniku še vedno potrebno naročiti (preko telefona ali spletnega obrazca). V kolikor imate znake respiratorne okužbe (povišana telesna temperatura, kašelj, bolečina v grlu, žrelu) se pred prihodom v zdravstveni dom posvetujte s svojim zdravnikom, da vas naročimo na pregled v ločenem prostoru in se izognemo prenosu okužbe na druge obiskovalce zdravstvenega doma. Ob okužbi s COVID-19 ali sumu na okužbo nas pokličite ali pošljite sporočilo preko spletnega obrazca. Ne hodite nenajavljeni v zdravstveni dom, razen v primeru življenjske ogroženosti. Naročili vas bomo na bris, spremljali vas bomo po telefonu in če bo potrebno boste prišli na pregled v našo COVID ambulanto.
Preberi več

Cepljenje proti covid-19 in hitro antigensko testiranje (HAGT)

CEPLJENJE PROTI COVID-19 Urnik: vsak TOREK med 17:00 in 19:00 Na cepljenje se NI potrebno naročati! Za vse odmerke bo na voljo cepivo Pfizer! Cepljenja se lahko udeležijo tudi vsi, ki še niso prejeli drugega odmerka cepiva Pfizer in je od prvega odmerka minilo najmanj 3 tedne! Cepljenja se lahko udeležijo tudi vsi, ki želijo prejeti 3. odmerek in je minilo od drugega vsaj 3 mesece (cepivo Pfizer in Moderna). Vsi, ki ste bili cepljeni s cepivoma Janssen ali Astrazeneca, lahko 3. odmerek cepiva prejmete po preteku dveh mesecev od drugega odmerka. HITRO ANTIGENSKO TESTIRANJE (HAGT) Lokacija: kontejner pred Zdravstvenim domom MedvodeUrnik: PONEDELJEK - PETEK 07:00 - 09:00Hitri antigenski testi (HAGT) so samoplačniški (7€, prosim pripravite drobiž), z izjemami, ki so krite s proračunom RS: simptomatski pacienti (po predhodnem dogovoru z zdravnikom)z dokazilom o pozitivnem testu pri samotestiranju (ploščica ali fotografija)prekinitev izolacije po 7. dneh (s seboj mora imeti dokazilo o pozitivnem HAGT, bodisi potrdilo bodisi sms z rezultatom) Navodila za obiskovalce testiranja: Na odvzem brisa se ni potrebno posebej naročati. S seboj morate imeti kartico zdravstvenega zavarovanja. Čakajoči pri testiranju upoštevajte varnostno razdaljo in obvezno uporabite zaščitno masko. Negativni rezultat testa naj vam ne da občutka lažne varnosti, saj je čez dve uri že lahko pozitiven. Še naprej upoštevajte vsa priporočila.
Preberi več